Methode

"Gezin op tafel" is een methode die kan worden ingezet om te onderzoeken wat er op een onderlaag verstoord is geraakt. Wanneer er sprake is van een dergelijke verstoring dan is het moeilijk om daar grip op te krijgen. Met behulp van "gezin op tafel" kan eenvoudig zicht worden geboden op de blokkades.

Deze manier van werken is gebaseerd op de methodiek "een taal erbij", die oorspronkelijk ontwikkeld is door Marleen Diekman (1947-2007). Het contextueel gedachtegoed is hierbij het uitgangspunt, de begrippen relationeel en inter-generationeel staan centraal (I. Boszormenyi-Nagy). Tijdens de training "gezin op tafel" wordt inzichtelijk gemaakt wat deze begrippen in de dagelijkse praktijk voor effect kunnen hebben.

Training

Je leert de grammatica van de taal: de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden om een overzicht te creëren van wat er speelt in een gezin. Daarnaast is er aandacht voor de vier dimensies van de relationele werkelijkheid: feiten, psychologie, dynamiek en ethiek. Met deze kennis wordt je bewust van het niveau waarop je aan het werk bent.

De thema's die aan de orde komen zijn:

  • hoe breng je een systeem in beeld
  • de houding van de hulpverlener
  • werken met parentificatie
  • werken met schatten en schades
  • werken met loyaliteiten
  • werken met relaties (ouders en gescheiden ouders)
  • herkennen van patronen

Praktijk

De training begint met een tweedaagse introductie van de methode en is vooral praktijkgericht. Naast informatie is er veel ruimte om te oefenen en zelf te ervaren. Hierop volgt een supervisie traject waarin wordt gewerkt met casussen die door de deelnemers worden ingebracht. Gedurende minimaal 4 sessies leer je de methodiek te doorgronden en toe te passen in de praktijk.

Doelgroep

De training staat open voor deelnemers die basiskennis hebben van de contextuele theorie en en die zich verder willen ontwikkelen in de systemische aanpak in gezinnen. De methodiek is zeer goed inzetbaar in hulpverlening aan kinderen en gezinnen, begeleidingssituaties in het onderwijs, begeleiding bij echtscheiding, relatietherapie.

Aanbod

Introductie: 2 dagen van 9.30u tot 16.30u
Supervisie: 4x gedurende 2 uur.
Groepsgrootte: minimaal 3 en maximaal 6 personen
Kosten: €599 per persoon

In overleg kan dit aanbod worden aangepast naar de wensen.

Inschrijven via stichting Groeimee:
http://www.stichtinggroeimee.com/gezin-op-tafel-basistraining/